Tips voor het kiezen van tuinbestrating

TEN EERSTE ADVISEER IK ALTIJD OM ZO MIN MOGELIJK ‘HARDE’ TEGELS TE PLAATSEN, MAAK GEEN PARKEERPLAATS VAN JE TUIN. DAARNA IS TOVERWOORD IS COMBINEREN. MAAR LET OP; WEL BEPERKT, GEEN BONTE MIX, HOU HET RUSTIG. ‘KOUDE’ MATERIALEN ZIJN HEEL MOOI TE COMBINEREN MET ‘WARME’ MATERIALEN; EEN GROOT TERRAS OOGT MINDER KIL ALS JE DE TEGELS COMBINEERT MET HOUT OF GRIND.

TIP 1 FUNCTIE VERHARDING
De keuze van een type verharding hangt samen met de functie. Voor een intensief gebruik van een terras of looppad kun je het beste kiezen voor harde materialen als klinkers of tegels. Maar voor een pad dat niet vaak belopen wordt is half-verharding als grind of schelpen of zelfs gras een veel mooiere keuze. Hout heeft een warme uitstraling, maar is voor een looppad ongeschikt. Als vloer in een overkapping is het wel weer een goede keuze.

TIP 2 SFEER VAN DE TUIN
Denk goed na welke sfeer je in de tuin wilt creëren. Wil je een eigentijdse of een klassieke sfeer? Wil je een strakke of juist een romantische tuin? Elke bestrating heeft zijn eigen sfeer. (Hout: warm, Half- verharding: zacht, Tegel: praktisch)

TIP 3 KLEUR
De kleur van de verharding bepaalt voor een groot deel de sfeer in de tuin. Let op; een bonte verzameling aan kleur oogt chaotisch. Blijf altijd binnen één kleurenpalet werken. Houd rekening met de kleur en stijl van de woning. Neem voor bestrating dicht bij het huis een kleur die hier mooi mee combineert. Bedenk dat donkergrijze en zwarte tegels heel somber kunnen ogen als het regent en witte tegels verblindend zijn in de volle zon. Persoonlijk vind ik de grijze tegels met een warme ondertoon van taupe erg mooi. Dat kleurt eigenlijk overal bij.

TIP 4 VORM VAN DE TEGELS
Vierkante tegel: modern
Rechthoek: lossere uitstraling
Organisch: natuurlijke uitstraling
Klinkers: klassiek

TIP 5 FORMAAT & LEGVERBAND
Essentieel onderdeel van een geslaagd tuinontwerp! Je kunt fantastisch spelen met formaten en legverbanden. Elk verband geeft een ander effect. Grote oppervlakte aan bestrating kun je ‘breken’ door deze af te wisselen met stroken of vlakken van een ander materiaal. Grootformaat tegels combineer ik eigenlijk altijd met klinkers, kasseien of betonband. Dat brengt speelsheid en verzacht. Maar overdrijf niet, beperk de keuze tot maximaal 2 (kleine tuin) / 3 (grote tuin) soorten ‘harde’ bestrating eventueel wel in combinatie met grind of hout.

TIP 6 LAATSTE TIP
Leg een pad of terras niet direct tegen de gevel maar maak hiertussen een strook voor beplanting; dit oogt minder ‘stenig’ en daardoor veel vriendelijker. Bovendien zit je op het terras dan tussen het groen waardoor je meer een tuingevoel ervaart.

Mogelijkheden verharding

Sierbestrating
  • Natuursteen
  • Beton
  • Keramisch
  • Gebakken klinkers & stenen
halfverharding / organisch
  • Grind
  • Split
  • Leemproducten
  • Schelpen, zand, cacaodoppen
Hout
  • Hardhout (glad of groef)
  • Composiet

Soorten sierbestrating

Natuursteen

Natuursteen wordt uit de natuur gewonnen, het meeste wordt uit rotsen gehakt. Ieder gebergte ter wereld levert een uniek gesteente. Afhankelijk van de ontstaansgeschiedenis van die rotsen is het materiaal massief of gelaagd.
Verschijningsvormen:
– Tegels
– Keien (kinderkopjes)
– Klinkers
– Flagstones

VOOR EN NADELEN
– Uniek en gewoon mooi, een natuurproduct
– Duur
– Meestal niet milieuvriendelijk
– Gevoelig voor beschadigingen
– Afhankelijk van het soort, verkleuring
– Niet-kalkhoudende natuursteen is kleurvast (bv. basalt)
– Kalkhoudend natuursteen kunnen niet tegen zuur
– Iedere tegel is uniek, binnen een partij kunnen verschillende kleuren zijn

Beton

Betontegel is uiteraard van beton gemaakt, maar dat is vaak onherkenbaar vermomd doordat er allerlei andere materialen als toplaag op zijn aangebracht. Die geven het product een totaal andere uitstraling. Ze zijn er in alle kleuren en iedere vorm. Van stenen tot tegels en hele platen.
Verschijningsvormen:
– Tegels
– Cobble en Abbey stones
– Klinkers

Goedkoop
Duurzaam
Alle kleuren, maten en vorm verkrijgbaar
Maatvast (makkelijk te leggen)
Herbruikbaar
Niet erg milieubelastend
Niet kleurvast, wordt lichter

Nieuw combinatie van keramisch & beton

De combinatie van een keramische tegel op een sterke betonnen onderlaag, waardoor de tegel in een zandbed gelegd kan worden. Hierdoor is plaatsing van deze tegels makkelijk, snel en tegen relatief lage kosten in vergelijking tot normale keramische tegels. Bovendien is het product geschikt voor elk type ondergrond

Alle voordelen van een keramische tegel , maar dan gemakkelijk in een zandbed te leggen. Wel net zo duur als een keramische tegel.

Keramiek

Een relatief nieuw product op de mark en staat ook wel bekend als het meest duurzame en onderhoudsvriendelijke tegel.
De basis is aarde dat wordt gebakken op temperaturen van 1.000 tot 1.250 graden. Om de tegel steviger te maken worden er mineralen aan toegevoegd en een glazuurlaagje dat in alle kleuren kan worden aangebracht maakt de tegel waterbestendig.
Een groot nadeel is dat de tegels gelijmd moeten worden op een fundering, waarbij grote kans op scheuren en breken van de naden ontstaat. Moet echt goed gelegd worden door specialisten.

Duur
Kleur-, maat- en slijtvast
Alle kleuren, maten en vorm verkrijgbaar
Geen krassen, vlekken en groene aanslag
Gemakkelijk schoon te houden
Niet extreem glad, Door de stroeve structuur blijven keramische tegels bij nat weer veilig beloopbaar.
Duurzaam
Vorstbestendig
Binnen dezelfde tegels als buiten mogelijk
Door de lage wateropname kunnen er geen vlekken ontstaan
Lastig te leggen

Gebakken stenen (klinkers en bakstenen)

Kleiproduct dat eigenlijk alleen maar mooier wordt na verloop van tijd. Bakstenen bestrating gaat jaren, zelfs eeuwen, mee en kan hergebruikt worden. Het is daardoor een erg milieuvriendelijk product.

Nostalgische uitstraling
Duurzaam
Herbruikbaar
Weinig milieubelastend
Kleurvast
Lage wateropname
Vorstbestendig

Halfverharding

Er is keuze uit verschillende soorten, materialen en alle kleuren. Het geeft een harder oppervlak dan zand, maar is niet zo stevig als hard steenmateriaal. Hoe lekker het loopt is  afhankelijk van formaat, laagdikte en of er grindplaten worden toegepast. Meest gebruikt:
– SPLIT: uitgehakt van natuursteen (steenslag, split).
– GRIND: afkomstig uit rivieren en rond van vorm
– GRAVIER D’OR: materiaal dat wordt verdicht (aangetrild) en dan een harde laag vormt.

Goedkoop
Waterdoorlatendheid ((Milieu!)
Heeft een mooie ‘zachte’ visuele uitstraling
Eenvoudig te verwerken
Weinig milieubelastend bij juiste materiaalkeuze
Kan verkleuren
Veiligheid – het waarschuwt of iemand nadert

Merken / fabrikanten

Vt wonen

Redsun

Gardenlux

excluton

schellevis

marlux

Stone base

Natuursteen