Veelgestelde tuinvragen

De volgende vragen worden vaak gesteld tijdens een intake gesprek.

Wij willen een onderhoudsvrije tuin
Dat bestaat niet. Je moet altijd iets doen, net als binnenshuis.
Maar ik snap de vraag hoor, ik zit ook niet te wachten op een bak met werk. Druk genoeg met twee jonge kinderen, huishouden en werk. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de tuin zo onderhoudsvrij mogelijk te maken. Alles heeft met de keuze voor materialen te maken. Het grappige is, hoe natuurlijker de tuin, hoe minder onderhoud. Bijvoorbeeld zorg ervoor dat het regenwater goed kan wegzakken door half verharding te gebruiken. En als je het vervelend vind om het gras iedere week te maaien kun je kiezen voor kunstgras, vaak is dit een praktische oplossing.

 

Vieze tegels en onkruid tussen tegels?
Het meest vervelende van is de groene uitslag en het onkruid tussen de voegen. Voor allebei is er een oplossing. De tegels en stenen kunnen worden behandeld met een vochtwerende niet-zichtbare polish. Het wordt er met een rugspuitje op aangebracht en werkt zeker een jaar. De voegjes kunnen worden dichtgemaakt met een epoxy-houdende voegenmortel. Voor onkruid is er dan geen plaats.

Hoe verwijderen ik bladeren van grind?
Met een waaiervormige harkkop verwijder je gemakkelijk bladeren van het grind.

Wordt een houten vlonder glad?
Nee. Ik heb zelf nu 12 jaar een houten vlonder en die is nooit glad. Ik heb gladgeschaafde planken. De planken met ribbels worden glad.
Wij zetten de vlonder twee keer per jaar in de bangkiraiolie van het merk Tenco, die vinden wij het beste na een aantal merken te hebben getest.

Is een vlonder in de olie zetten veel werk?
Nee. Wij gebruiken een grote blokkwast en we zijn binnen een uurtje klaar. Het meeste werk is alles even opzij zetten. Je moet er wel rekening mee houden dat het daarna 2 dagen niet mag regenen. Dus timing is essentieel.

Een alternatief is een vlonder van composiet. Het merk A-wood heeft mooie planken en kleuren. Let op met goedkopere merken, het wordt vaak een drama.

Regenwater spoelt niet weg, wateroverlast
Haal je tegels eruit en plaats planten. Een bomen en hagen zijn de meest effectieve manier om water te absorberen. Of kies als verharding waterdoorlatend materiaal als grind, Achterhoeks Padvast of een houten vlonder.
Is het probleem nu dermate groot, dan kun je een drainage systeem plaatsen.

We willen graag een overkapping.
Weet je het zeker dat jullie een overkapping bedoelen of zoek je een fijn beschut en gezellig plekje? Een overkapping met vast dak is kostbaar.
Een pergola met mooie klimplanten is goedkoper en heeft hetzelfde effect.
Of plaats een dak van rieten matten. Deze vergaan inderdaad na vier jaar. Maar dan koop je toch een nieuwe rieten mat. Een rietenmat van 180 x 600 cm kost bij de bouwmarkt €22,95. Je zet ze vast met tyraps en je hebt een super lekker plekje

Beplanting
Over het algemeen. Planten geven minder werk dan tegels! Je kunt beter een tuin vol planten hebben dan een tuin vol steen.

Moet ik veel onkruid wieden?
Nee. Het eerste jaar moet je zeker wieden. In de jaren daarna zullen we planten een dicht groeien, waardoor er geen plaats meer is voor onkruid ertussen.

Planten zijn toch heel veel werk?
Nee. Een keer per jaar snoeien is vaak voldoende.
Al moet ik nu gelijk wel zeggen. Een Engelse Cottage tuin vol met bloemen is meer werk, dan een border met sterke vaste planten en grassen. De plantenkeuze speelt zeker een rol.
Ga ook zeker de borders niet ‘winterklaar’ maken.
Laat ook alle bladeren in de border liggen, dit is beter voor het bodemleven. Je hoeft dus niets te doen.
In de natuur wordt ieder kaal stuk zo snel mogelijk gevuld met planten of met een laag bladeren. Mulchen betekent de bodem van de tuin bedekken met organisch materiaal. Door te mulchen bootst je de natuurlijke situatie na en laat je de natuur al het werk doen. Het is raadzaam om in het voorjaar, als het weer zachter wordt en de tuin begint te ontwaken, de resten van de mulchlaag op te ruimen.
NB 1: blad van een eik en beuk dien je wel te verwijderen, deze verteren erg langzaam en verzuren de bodem.
NB 2: afgevallen blad moet je wel verwijderen van een gazon en uit de vijver.

Moet ik een haag vaak snoeien?
Twee keer per jaar moet volstaan.

Hoe kan ik geld besparen?
Door zelf de tuin leeg te halen.

Hoe kan ik geld besparen 2?
Denk goed na waar jullie je geld aan willen uitgeven.
Bedenk goed wat de blikvanger in de tuin wordt. Ik vind zelf dat de beplanting de blikvanger moet zijn met daarnaast enkele leuke elementen en een goede kleurstelling. Dat hoeft dus helemaal niet duur te zijn.
Ik geef altijd het voorbeeld van schuttingen.
Je kunt kiezen voor een hele fancy, hardhouten schutting. Maar dit is iets waar je juist op kunt besparen. Neem een goedkope schutting, beits deze zelf in een leuke kleur en je hebt de levensduur met 15 jaar verlengt. Laat allemaal prachtige klimplanten tegen de schutting aangroeien en je ziet de hele schutting niet meer. NB: de palen die de grond in gaan moeten wel hardhout zijn.