VT WONEN Tuinontwerp Japandi-stijl

VT Wonen Pluk- en Eettuin om zen van te worden

Melanie: ’Als fanatiek moestuinierder weet ik dat er niets leuker is dan eten uit eigen tuin. Daarom is er veel ruimte voor gewassen en een kleine kas. Toch willen mensen ook een ruimtelijk gevoel ervaren. Om die reden heb ik twee grote terrassen gecreëerd. De kruidenborder maakt de loop vanuit het huis weids en groen. Bij een eet- en pluktuin denk je al snel aan een beetje rommelige stijl. Maar dat hoeft echt niet. Kijk maar naar dit ontwerp in Japandi-stijl. Strakke lijnen van de hergebruikte tegels worden gecombineerd met organische borders, aangevuld met warme tinten en natuurlijke materialen.

Voor een pittig accent worden de pergola en de schuttingen zwart gebeitst. Door de pergola’s te herhalen, ontstaat er diepte. Centraal ligt de border voor de groenten.

Start met makkelijke gewassen, zoals peulen, radijs, snijbiet, sla, spinazie, courgette en pompoen. Roteer door het seizoen heen van plaats en geef de gewassen de ruimte. Zaai daartussen afrikaantjes en kruiden als natuurlijke bestrijding. Tegen de pergola en schuttingen groeien eetbare klimplanten en wintergroene jasmijn. In de borders staan diverse soorten bessen, vruchtbomen met daartussen plukbloemen. Het regenwater wordt via een sedumdak opgevangen in de regenton. Tuinafval kan gerecycled worden in de compostbak en het wormenhotel. Zo krijg je een fantastische meststof. Maak de tuin vooral niet winterklaar, maar laat al het blad liggen en voeg eventueel mulch toe. Zorg voor insecten en vogels door kasten op te hangen. Leuk weetje: ziektes en plagen kun je bestrijden door combinatieteelt. Google maar eens op goede en slechte buren in de tuin.’

Lees het hele artikel op de website van de VTWONEN

Tuinontwerp: een pluktuin om zen van te worden (vtwonen.nl)

RELATED PROJECTS