TEL 06-811 38 264

Duurzame Kerstboom

DUURZAME KERSTBOOM

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een kerstboom uit de natuur milieuvriendelijker is dan een kerstboom van plastic. Volgens een Australisch onderzoek veroorzaakt een echte boom bij het proces van kweken, transporteren, en verbranden ongeveer 3 kilo CO2-uitstoot. Bij de productie van een plastic boom is dat bijna 48 kilo CO2. Dat betekent dat een kunstboom na 16 jaar pas duurzamer is dan een echte kerstboom.

Duurzame Kerstboom
Adopteer een kerstboom met kluit
Koop zelf een kerstboom met kluit
Koop je kerstboom lokaal
Plant de boom later weer in de tuin
Lever je kerstboom zonder kluit in bij de gemeente, niet verbranden
Maak zelf een kerstboom
Koop een goede (tweedehands) kunstkerstboom
Ga voor duurzame kerstversiering

Verzorging echte boom met kluit:
Laat bij vorst je net aangeschafte boom eerst in de schuur of in een koele serre acclimatiseren voordat je hem naar binnen haalt.
Plaats de boom in een ruime pot.
Plaats de boom niet bij de verwarming of onder felle lampen.
Zorg dat je de kluit intact en vochtig houdt, maar niet te nat.
Geef een kerstboom met kluit dagelijks water. Besproei ook de naalden.
Heeft je boom geen kluit? Plaats hem dan in een standaard met waterreservoir. Zet de voet in het water, zodat de boom toch vocht kan opnemen.
Laat de vorm van de boom intact. Knip daarom geen takken weg en laat de top zitten

Met het gezin op milieubewuste toer een Kerstboom kopen. 

Mijn verhaal van vorig jaar. Ik moet er nog steeds om lachen, heel verhaal. Voorop gesteld, we hebben jaren geleden ( tot alle tevredenheid van mijzelf) een prachtige kunstboom gekocht; geïntrigeerde lichtjes!, smal, groot, vol, net echt…

Maar goed, sinds 2022 hebben we een moestuin met alle ruimte. Een Kerstboom met kluit voor het leven is een mooie gedachten. Je eigen boom zien groeien, jaarlijks opgraven en terug planten, goed bezig. Ik ben overgehaald.

Nou, wij op pad, de hele familie op zondagmiddag in de auto. Tuincentrum 1; Prachtige bomen, maar geen bomen met kluit. Tuincentrum 2; hebben wel met kluit, maar mini exemplaren. Tuincentrum 3, die hebben vooral veel mini’s, maar een aantal exemplaren die erop beginnen te lijken. Tuincentrum 4, hebben alleen hele, hele mini’s. Dus weer terug naar tuincentrum 3. Tja, zelfs de grootste is niet heel groot. Die kleine jongen huilen, die ziet alleen maar die prachtige grote bomen met zonder kluit en hij wil een grooooote boom.

Met de hele familie weer terug in de auto. Ik weer het verhaal uitleggen dat Kerstbomen zonder kluit niet goed zijn voor het milieu, etc, etc. Mmmm, het gaat er toch lastig in bij een achtjarige… Anthony in de auto googelen naar kwekerijen die GROTE bomen hebben met kluit, dichtbij zijnde verkooppunt op 40km. Na twee uur hebben we dus nog steeds geen boom met kluit. Ondertussen moet ik heel nodig plassen en begin te opperen om die kunstboom bij mijn moeder uit de schuur op te halen. Dat viel niet goed. Ok, mijn milieuverhaal is toch blijkbaar aangekomen.
Het werd steeds gezelliger…, wij weer naar binnen bij tuincentrum 3 en met de oplossing van een tafeltje eronder is de boom toch best wel groot. Ok, top, boom gekocht, snel naar huis.

Anthony is de boom aan het uitladen en overpotten in grote pot met biologische tuinaarde, we zijn goed bezig zeg maar. Ik ga alle benodigdheden voor het optuigen pakken en zie in mijn ooghoeken de ‘kluit’….mmm.. je verwacht meer wortels … Nou ja, verder met optuigen en drie uur verder, hij staat. Joepie.

In de avond zetten we de tv aan en vallen midden in een programma die precies het onderwerp duurzame Kerstbomen behandelen, een dag te laat. Ten eerste blijkt een kunstkerstboom helemaal geen slechte keuze te zijn als je er minimaal 10 jaar mee doet.

Mocht je wel voor een echte kiezen, dan moet je met kluit kopen en natuurlijk herplanten. Wij opgelucht, maar toe kwam het. Het opnameteam was bij een kwekerij met bomen met een echte kluit, daarmee bedoel ik een ECHTE kluit, die zag er wel wat anders uit dan onze kluit… Daarnaast kwam te tip om de kerstboom op een koele plaats te zetten. Hoe dan? Bij ons staat ie direct naast de verwarming. En de laatste tip was de briljantste, het groeipunt van een Kerstboom zit in de top. Tja, die hadden we er net afgeknipt voor de piek….

Nou ja, hij staat. Mooi versierd, ziet er prachtig uit tot nu toe, we geven trouw water. En ik ben heel trouwens ook heel benieuwd hoe we de rit in de auto naar de moestuin gaan doen met die boom. In het tuincentrum hebben ze zo handig apparaat met een netje…

Ik wens iedereen een heerlijke kerst toe en natuurlijk een prachtige duurzame kerstboom met kluit! (wel bij een goede kweker kopen). Merry Christmas.
Liefs, Melanie

2022

RELATED PROJECTS