TIPS LELIJKE TUINMUUR OF SCHUTTING VERBERGEN

Een tuin heeft altijd wel een stukje dat niet zo fraai is, vaak kun je daar wel een border plaatsen, maar soms kan dat niet omdat er geen ruimte is of dat stuk echt op de diepe schaduw ligt en er weinig groeit behalve hedera. Nu vind ik persoonlijk hedera prachtig, maar veel mensen niet. Dus hierbij een paar originele oplossing die ik laatst in een paar tuinen heb toegepast.

TIP 1 ‘HUISJE’ VAN HOUTEN VOORZETWAND MET PERGOLA

In dit geval lag deze muur echt op de schaduw en kwam er een terras. Een klimplant die het daar goed zou doen is bijvoorbeeld hedera, maar dat wilden de bewoners niet. Dus tijd voor een origineel idee! Ik heb een soort ‘huisje’ bedacht waarbij de gevel is bekleed met mooi hout met Rhombus profiel en daarboven een pergola van 70cm diep en dus half over de eettafel heengaat voor een beschut gevoel. Een blikvanger ipv kale muur!

Huisje van houten frame met pergola tegen lelijke muur
Huisje van houten frame met pergola tegen lelijke muur

TIP 2 SCHAPENHEKJE KASTANJE HOUT

Schapenhek kastanje hout tegen lelijke muur

In deze tuin is het konijnenhok tegen de grote hoge stenen muur gesitueerd, dus veel ruimte voor beplanting was er niet en de muur is half schaduw. Dus tijd voor een originele oplossing; ik heb bedacht om eerst de muur wit te verven, zodat het al beter in de sfeer past en dan te bekleden met schapenhekjes waartegen een Rosa ‘Zéphirine Drouhin’ is geplant, een prachtige klimroos die als een van de weinige rozen goed op de schaduw kan.

(Wat een gezellige konijnenren geworden he, zo met het schapenhek)

Schapenhek kastanje hout

TIP 3 SCHUTTING NATUURLIJKE KASTANJE HOUTEN PALEN

De bewoners stoorden zich aan de hoge zwarte muur van het huis van de buren en zouden graag de natuurlijke sfeer van het tuinontwerp ook hier doorzetten. Ook in dit geval wegens looppad was er geen ruimte voor een border en dit stukje lag trouwens ook op diepe schaduw. Originele oplossing: een prachtige schutting van kastanje houten palen. Nu past ook dit stukje tuin in de natuurlijke sfeer van het ontwerp.

Kastanje palen

TIP 4 VROLIJK DE SCHUTTING OP MET SPIEGELS

Ronde spiegels tegen lelijke schutting

Ik heb zelf een twee ronde spiegels opgehangen. Niet dat mijn schutting nou zo lelijk is, maar ik vind het fijn om zoveel mogelijk tegen planten aan te kijken, dan tegen een schutting.

Met spiegels creëer je een leuk hoekje en bovendien weerspiegelen de planten uit de tuin in de spiegels, hoe handig is dat :).

TIP 5 ZET ER GEWOON EEN MOOIE MUUR VOOR

Gestucte tuinmuur als blikvanger

Natuurlijk deze oplossing is wat meer gedoe en kostbaarder, maar als het lelijke stuk precies aan het huis ligt en je kijkt er de hele dag naar, waarom niet… Plaats een voorzetmuur, stuc deze en verf in de kleur van de muur binnen. Maak er leuke nissen in die je kan bekleden met bijvoorbeeld Marokkaanse zelliges tegeltjes of haardhout.

Dit idee heb ik niet zelf bedacht, maar ik ben geïnspireerd door Interieur styliste Nancy van www.onshaarlemsehuisje.nl. Zij heeft een soortgelijke, prachtige tuinmuur in haar tuin gerealiseerd.

Nog een paar oplossingen en tips die natuurlijk inkoppers zijn:

  • Border vol met hoge beplanting
  • Klimplanten
  • Bekleed het stukje met vlechtwerk van wilg of riet.
  • Verf de schutting in een mooie kleur
  • Stuc een muur wit of een mooie zandkleur voor mediterrane uitstraling

RELATED PROJECTS