Kindvriendelijke kleine achtertuin wordt paradijselijke, groene oase

Vorige slide
Volgende slide

Details

Categories: 

Description

Bij binnenkomst zag ik het direct voor me; deze tuin moet een levend schilderij worden met de kozijnen als omlijsting. De hele woonruimte is gericht op de tuin, dus groen, groen en groen, dat was het doel. Dan begin je natuurlijk met ‘wanden’. Geen schutting, maar aan beide kanten wintergroene hagen en tegen de lelijke achterwand bamboe en een verticale tuin. Verder, lekker veel beplanting.

Omdat het een vierkante kleine tuin betreft, is het leuk om daarmee te spelen. Ik heb gekozen voor een vierkante tegel 60×60 en het hele ontwerp is daarop gebaseerd, alle afmetingen verspringen met 60cm. Het is altijd belangrijk om ook de hoogte in te gaan, daarom heb ik links in de border grote bakken 60x60x60 met wuivend siergras geplaatst.

Om de overgang van het terras & grasveld te verzachten is het mooi om de eerste rij tegels in het gras of hele lage beplanting te plaatsen, dit geeft een speels effect geeft. (deze tegels zijn kleiner gezaagd)

De border in het midden geeft diepte en balans in de zichtlijn. Daarom heb ik daar een kleine boom, een roodbladige Japanse Esdoorn geplaatst voor extra diepte te creëren. En donkerbladige beplanting geeft altijd een erg leuk effect.

Om de lelijke achterwand in de zichtlijn te verbergen heb ik daar een verticale tuin voorgesteld. Zo gaaf, staat op mijn persoonlijke verlanglijstje. De bewoners denken er zeker over na. Verder is de tuin beplant met planten die het hele jaar door sierwaarde geven als siergrassen, buxus en bloemen als geranium ‘Rozanne’ die lekker lang bloeit.

Ontwerp: Melanie Geels
Aanleg in 2018 door Groen Kwaliteit Hoveniers

Project kleine tuin

AFMETING: stadstuin 840 x 700 cm

WENSEN:
– Oplossing voor de lelijke achterwand
– Bank in de hoek in de zon
– Eetgelegenheid
– Kindvriendelijk; gras, zandbak & moestuin

Gebruikte tegels is van MBI GeoCeramica® Roccia Grey en het grind is Limburgs wit. De achterwand van de schutting is vervaardig van zwarte rabat planken.

RELATED PROJECTS