Industrieel tuinontwerp met zwarte pergola

Details

Categories: 

Description

Het evenwicht tussen verharding & beplanting is in een stadstuin altijd wat lastig. De bewoners willen wel veel groen, maar ook ruimte overhouden voor de kinderen om te spelen en een zwembadje in de zomer. Hetgeen betekent dat deze tuin relatief veel verharding zou bevatten.

Hoe doe je dat dan?

Ik heb van de verharding een blikvanger gemaakt door deze over de gehele breedte van de tuin te leggen in de vorm van een hardhouten vlonder. Hout valt onder de noemer verharding, maar ‘zachte, warme’ verharding. Opeens is de beoogde ‘tegeltuin” veranderd in een stoere, warme omgeving. Alleen bij het huis liggen uit praktische overweging tegels, want achterin is gekozen voor Ardenner split, ook weer een zachte vorm van verharding. Bovendien spoelt het regenwater goed weg, dus ook nog goed voor het milieu.

Zwarte pergola met zwevend bankje

Maar de echte blikvanger in deze tuin is de pergola over de gehele breedte met een zwevend bankje verwerkt aan de rechterzijde. Door de gehele breedte te gebruiken, lijkt de tuin breder en groter. De  pergola geeft een beschut gevoel. (mensen vinden het fijn om onder een dak te zitten) Door deze bewust open te laten, blijft het ruimtelijke gevoel bewaard. Aan beide zijden heb ik gekozen om smalle, dwars balken te plaatsen, zodat deze ruimte bieden aan mooie klimplanten en er eventueel een groen dak gecreëerd kan worden. Maar zelfs zonder beplanting leveren de balken als kers op de taart een prachtig schaduwspel.

Schutting

Extra ruimtelijke ervaring geven de schuttingen. Deze zijn zo gemaakt met tussenruimtes van een aantal centimeters tussen de planken en geven een luchtige toets.

Beplanting

De tuin oogt toch lekker groen door de verhoogde border tegen de schuur met wintergroene bamboe, wel de Fargesia soort die niet woekert. En verhoogde borders links en rechts bij het huis. Verticale beplanting (klimplanten) tegen de pergola maken de groenbeleving helemaal compleet.
 
 
 

#tuinontwerpkleinetuin #industrieletuin #industrialgardenidea #zwartepergola #kleinetuin #tuinontwerpideeën #zwevendebank #houtenvlonder #blackpergola #blackfence #woodenbench #citygarden.

PROJECT KLEINE TUIN
AFMETING: stadstuin 9 x 6 m
Ontwerp: Melanie Geels, tuinontwerpbureau Geels
Aanleg in 2019 door de bewoners zelf

RELATED PROJECTS