3D tuinontwerpen voor kleine tuin. dezelfde tuin, iedere keer anders

Details

Categories: 

Description

Deze week zes 3D tuinontwerpen gepresenteerd voor een kleine achtertuin in Haarlem. Ik ben reuzebenieuwd welke schets de bewoners gaan kiezen.
 
Vraagstelling:
De bewoners hebben mij om advies gevraagd betreft de indeling, verharding, kleuren & materialen.
Mijn maatstaf voor het succes van een tuinontwerp is dat de tuin aan moeten voelen alsof het er altijd al geweest is, alsof er geen ander ontwerp mogelijk was geweest.
Terwijl ik nu laat zien dat er wel degelijk zes verschillende mogelijkheden zijn. Uit deze zes ontwerpen gaan we nu trechteren naar het defectieve ontwerp door de ultieme mix en match. De bewoners pakken uit iedere ontwerp wat hen aanspreekt en zo komen we tot het ultieme definitieve ontwerp, hun droomtuin.
 

Situatieschets
Perceel 6x7m op het noordwesten
Gezin met twee oudere kinderen op middelbare school
Stijl: strak & modern
Sfeer: rustige kleurenpallet, grijs, zwart/wit

  • Zon staat in de ochtend achter, gaat over links richting het huis voor de avondzon
  • Meerdere zitgelegenheden, maar de bewoners vinden het moeilijk om in te schatten hoe en waar.
  • Eettafel links in de schaduw
  • Houtopslag
  • Nieuwe schuttingen van dunne latjes
  • Verhoogde borders
  • Zeker veel groen, maar onderhoudsvriendelijk en wintergroen
  • Qua verharding hebben de bewoners geen idee, maar ze vinden de moderne tegels met print erg leuk. Echter, geen hout of grind wegens onderhoud.
 
Uitgangspunten
Omdat de bewoners twijfelen over de indeling waar zitgelegenheden kunnen komen, heb ik een aantal verschillende schetsen gemaakt. Hierbij heb ik gewerkt met verhoogde borders met ingebouwde bank, maar ook met losse meubels, zodat ze zelf, ook qua budget, kunnen de juiste beslissing kunnen maken. Ook heb ik gespeeld met de met de indeling. Bij een aantal schetsen een border in het midden van de tuin, waar echter vooral de middagzon is, dat wordt een kwestie van kiezen.
 
Verharding
Ik heb verschillende soorten verharding gebruikt: Tegels 60×60, 120×30, 80×40, klinkers en kasseien, ook weer een mix en match, want uiteraard kun je deze in de ontwerpen tegen elkaar uitwisselen.
 
Sfeer
De wens was rustig en neutraal, maar ik vind het altijd leuk om verschillende sferen te laten zien. Daarom heb ik een aantal schetsen in de veilige pastelkleuren als lichtgrijs, lichtblauw en olijfgroen gemaakt, maar ook twee pittige tegenhangers met felle kleuren als zee blauw/groen met oranje, rode en gele beplanting.
En een schets met puur zwart/wit en design tegels. Ook leuk. Ik kan bijna zelf niet kiezen, ik hoop de bewoners wel.
 
Onderhoudsvrije beplanting.
Als natuurliefhebber probeer ik altijd zoveel mogelijk beplanting in te tekenen. Vandaar een aantal schetsen met een groter border in het midden. En heb ik in alle schetsen verhoogde borders toegepast. Dat is een trucje voor een kleine tuin, want door het gebruik van een verhoogde border komt de beplanting naar je toe.
In dit stadium is de beplanting nog niet gekozen. Ik vond ik het leuk om verschillende mogelijkheden te laten zien. In de ene schets gebruik ik pastelkleuren, maar in andere schetsen ga ik meer de tropische kant op door het gebruik van groot blad, palmbomen en lekkere felle kleuren beplanting van bijvoorbeeld Crocosmia ‘Lucifer’.
Ontwerp: Melanie Geels, Tuinontwerpbureau Geels
www.tuinontwerpgeels.nl
#kleineachtertuin #kleine #tuin #tuinontwerp #tuinarchitect #verhoogdeborders #zwarteschutting #grotettafel #gardendesign #tuinontwerp #outdoordesign #outdoorliving

RELATED PROJECTS