Industriele moestuin in amsterdam

Details

Categories: 

Description

In een Amsterdamse achtertuin is het inpassen van alle wensen in de ruimte een uitdaging. Een loungehoek, eetgelegenheid, overkapping, speelgras voor de kinderen, moestuin, natuurbeleving en uiteraard het creëren van een gevoel van rust en ruimte.

Industriële zwarte pergola

De blikvanger is de zwarte pergola met tweeledige functie; heerlijk beschut zitten onder een overkapping, maar ook het behouden van openheid en luchtigheid. Door de keuze voor een ‘open’ dak van houten balken blijft het ruimtelijke gevoel bewaard en als kers op de taart leveren de balken een prachtig schaduwspel. Over de pergola groeit een Blauwe regen om het mediterrane gevoel te benadrukken.

Industriële sfeer door zwart gebeitste schutting en pergola

De bewoners houden van een industriële sfeer. Het klinkt heel tegenstrijdig, maar door het beitsen van de schutting in een zwarte kleur lijkt de tuin groter en frisser. Zwart valt namelijk weg achter de beplanting. De wintergroene bamboe, siergrassen en klimplanten als Toscaanse Jasmijn steken prachtig af tegen de zwart gebeitste schutting. En de toevoeging van enkele donkerbladige planten als de Japanse Esdoorn, Heuchera en Sedum brengen diepte, bovendien kleurt het donkere blad prachtig bij de zwart gebeitste schutting.

Weinig onderhoud

In de woonkamer hebben de bewoners een industriële gietvloer in een zachtgrijze tint. Om binnen en buiten mooi op elkaar te laten aansluiten is gekozen voor een Keramische tegel uit de MBI GEOCERAMICA collectie, te weten Concreet Silver. Het formaat 60×60 geeft een rustig beeld, maar om het geheel niet saai te laten worden, is gekozen voor een verspringend legpatroon met speels verband tussen tegel, border en gazon. Beide bewoners werken full-time. En dus is er weinig tijd voor tuinonderhoud. De keramische tegels zijn kras- en kleurvast. Er trekt geen vuil in. Ook onkruid krijgt weinig kans, want de tegels zijn gevoegd.

Onderhoudsvrije beplanting

Ook de beplanting is nagenoeg onderhoudsvrij. Aan de linkerzijde naast de eettafel is bewust gekozen voor een verhoogde bak met wintergroene bamboe en ruimte voor een aantal opvallende oranje bloeiende vaste planten als Crocosmia ‘Lucifer’ en Geum coccineum ‘Borisii’. In een verhoogde border komt de beplanting naar je toe.

Moestuin in amsterdam

Een andere grote wens van de bewoners was een moestuin. Gewoon in de borders zijn kruiden als Salvia officinalis, echte salie, Rozemarijn en Tijm geplant. In de verticale moestuin tegen de schutting is een heuse moestuin van pallets voor de kinderen gemaakt. Aangevuld met een Vijgen- en Appelboom is de moestuin helemaal compleet.
 
PROJECT KLEINE TUIN
AFMETING: stadstuin 720 x 500 cm
Gebruikte tegels is van MBI GeoCeramica® Concreet Silver.
Ontwerp: Melanie Geels
Aanleg in 2019 door Groen Kwaliteit Hoveniers

RELATED PROJECTS