Natuurtuin voor de vlinder & bijen

Details

Categories: 

Description

WENS

Lekker rommelig en vol met beplanting die vlinders, bijen en vogels aantrekken. Nou als ontwerper hoor je natuurlijk niets liever. De bewoners hebben een paar jaar in Engeland gewoond en hebben daar een voorliefde voor Engelse cottage tuinen opgedaan.

Uitgangspunt is natuurlijk de beplanting, maar eerst moet er wel een tuinontwerp komen. Qua vormgeving kom ik dan uiteraard uit bij ronde, organische vormen, rekening houdend met de ligging. Links is de zonkant en kunnen de bloemen komen, rechts schaduw, dus daar de eettafel en een kleine schaduwborder.

Bestrating

Lekker rommelig, daar ben ik qua bestrating mee aan de slag gegaan. Gelukkig zijn de openslaande deuren vanuit de woonkamer ook links en heb je direct zicht op de beplanting. Vanuit de woonkamer heb ik, tussen de borders, een smal pad van flagstones gemaakt die omlijst worden door lage bodembekkers als kruiptijm en zenegroen. Dat geeft een heel natuurlijk gevoel. Uiteraard wil je zo min mogelijk verharding, maar ja, het is fijn als het looppad is bestraat. Lekker rommelig; dat kun je op een gave manier oplossen. Namelijk door er ook letterlijk een rommelige bestrating van te maken. Dus de klinkers niet netjes in een patroon, maar losjes door elkaar gestrooid. Nog leuker is om er een mix van te maken met tegels/klinkers van allerlei formaten en vormen. Ook flagstones zijn een fantastische bestrating voor een natuurlijke tuin en kunnen tussen de klinkers worden gelegd om zo over te lopen in een pad tussen de bodembedekkers.

Beplanting

Vooral met veel verschillende, bloeiende planten van verschillende plantenfamilies maak je vlinders en bijen blij. Ook heesters en bomen leveren een belangrijk bijdrage aan de biodiversiteit. En daarnaast moet je er voor zorgen dat de nectarrijke beplanting bloeit van het vroege voorjaar tot de late herfst. In deze tuin o.a. Aubrieta,

Ajuga reptans , Echinops, Nepeta, Salvia, Verbena bonariensis, etc.

RELATED PROJECTS