TEL 06-811 38 264

lange smalle stadstuin met overkapping van zwart douglas hout

Details

Categories: 

Description

Een grote wens was een grote verkapping met schuur achter in de tuin. Nou, er is ruimte genoeg, dus dat heerlijke plekje is er gekomen. Dichter bij huis is het eetterras gerealiseerd en verder was de wens ruimte voor de kinderen om de spelen en heel belangrijk een rekstok.
De bewoners wisten niet waar hun voorkeur naar uitging: vloeiende of rechtere vormen. Dus ik heb voor beide opties een schets gemaakt. Uiteindelijk is de keus gevallen op de rechtere vorm. Dit ontwerp straalde de rust uit die ze zochten.

Tips tuinontwerp voor lange, diepe smalle tuin

Deze stadstuin in het centrum van Haarlem is heerlijk diep. Genoeg ruimte dus om een fijne plek te creëren. Echter bij het ontwerpen van een diepe tuin zijn er een paar regels om te voorkomen dat de tuin een landingsbaan wordt. Ten eerste; deel de tuin op in verschillende gedeeltes met andere functies, in deze tuin is dat een gedeelte om te eten, een gedeelte om te spelen en een gedeelte om te zitten in de overkapping. Maar hoe doe je dat? Dat heb ik in deze tuin gedaan door drie dwars geplaatste beukenhaagjes en borders. Belangrijk is dat deze verspringend worden geplaats en ik heb ze hier ook niet geheel afsluitend of hoog gemaakt, hierdoor wordt namelijk nog wel ruimtelijkheid ervaren.

Slimme bestrating

Ook met de bestrating kun je richting sturen. Deze tuin laat ik breder lijken door rijen klinkers tussen de tuintegels. En omdat ik de klinkers speels laat verspringen stuur ik de zichtlijnen en richting bij.
Tip Leg de bestrating in een lange smalle tuin in de breedte, om de tuin breder te doen lijken. In een brede ondiepe tuin is het verstandiger de bestrating in de lengterichting te leggen.

Hoogteverschillen

Breng hoogte verschillen aan in de tuin om speelsheid te creëren en wederom de lengte niet te benadrukken. Hoge planten, bomen en groene wanden zullen de hoogte van de tuin benadrukken en niet de breedte. In deze tuin zijn de wanden super groen en geven strategisch geplaatste de hagen en bomen de gewenste hoogte en speelsheid. Dit in combinatie met weelderige beplanting in de borders.

Tuinontwerpbureau geels

Ontwerp: Melanie Geels
Aanleg in 2019 door Groen Kwaliteit Hoveniers
#tuinontwerpdiepesmalletuin #tuinontwerplangediepetuin #tuinontwerpstadtuin #industrieletuin #kleinetuin #tuinontwerpideeën #tipslangesmalletuin #tuinHaarlem #overkappingzwartdouglashout.

RELATED PROJECTS