STAP 1: DE WENSENLIJST
STAP 1: DE WENSENLIJST
GEBRUIKSFUNCTIES
Terrassen voor zitten en eten
Spelen (trampoline, zandbak, rekstok, schommel, etc)
Gazon
Vijver
Moestuin
Borders & beplanting
Opbergen
ELEMENTEN
Schuur
Erfafscheiding
Overkapping
Pergola
Buitenkeuken/BBQ
Buitenhaard
Haardhoutopslag
Armaturen verlichting
STIJL
Minimalistisch/Modern
Landelijk stoer
Industrieel
Klassiek Elegant
Eigentijds
Romantisch / Brocante
Ibiza / Strandgevoel
Natuurlijk
Boerderijtuin
Mediterraan
Tropisch/Exotisch
SFEER
Praktisch en functioneel
Speels
Symmetrisch
Uitbundig
Eenvoudig en sober
Rustig
PRAKTISCH
Mate van onderhoud
Privacy
Perceel inmeten
Schaduw / zon
Fietsen
Vuilcontainers
STAP 2: VLEKKENPLAN & INDELING –> SCHETSONTWERPEN
Het allerbelangrijkste is de indeling van het perceel. We gaan de wensenlijst en gebruiksfuncties toekennen aan de ruimtes; zitten, eten, spelen, opbergen, privacy, groen, etc. Dit heet een vlekkenplan.
De volgende stap is het bepalen van de indeling en vormgeving; strak en recht wordt of juist organisch en speels. Daarbij kan de gewenste stijl een bepalende rol spelen, maar hoeft niet. Een moderne tuin heeft vaak een rechte, strakke indeling en een mediterrane tuin is praktisch altijd organisch van vorm. Maar bij andere stijlen kan het alle kanten op. Sommige opdrachtgevers hebben echt een voorkeur en anderen weten het niet, dan schets ik beide in. We gaan voor perfectie.
VOORBEELD 1 – VIER KEER DEZELFDE TUIN –
Situatieschets: Perceel 11X5 m op het oosten. Centrale wens: Grote zitgelegenheid achterin de tuin in de avondzon. Maar tegelijkertijd bevindt zich daar de poortdeur en dient er opbergruimte/schuur te komen voor de fietsen, drie bakken en tuinkussens. Uitdaging dus.
De bewoners hadden geen idee, behalve dat het rustig moet zijn. Verdere wensen, gras/speelveld voor de kinderen en kleine eettafel.
Uitgangspunten
De stenen muren en poortdeur achterin blijven, dus was het een uitdaging om verkeersstromen en verblijfsplaatsen te combineren.
In het eerste ontwerp heb ik gekozen voor een schuur op maat. Door deze schuin te plaatsen ontstaat er een speelse ruimte voor een grote schuine bank. Ik vind dit zelf het spannendste ontwerp, maar is natuurlijk kostbaarder . Daarom heb ik er voor gekozen om in de andere schetsen voor een standaard schuur en tuinkast bij de keuken.
Aan de bewoners de keuze. De organische lijnen trekken de zichtlijn mooi naar achteren . De rechte lijnen heb ik verzacht door in het ene ontwerp cobble stones te combineren met klinkers in de breedte, waardoor een ruimtelijk gevoel ontstaat. In de andere schets heb ik gewerkt met een rechthoekige tegel waarbij je heel leuk speelsheid creëert door deze verspringend te leggen.
Ook hier weer een persoonlijke keuze. Aan de linkerzijde komt de zon van in de ochtend bij het huis naar de avondzon achterin.
Kies je dan voor juist bloemen in de zon of voor zitten?

VOORBEELD 2 – DRIE KEER DEZELFDE TUIN –
Recht of Rond? Pergola?
De bewoner vindt het lastig. Hij heeft een ontwerp van mij gezien met pergola, waarvan de stijl hem aanspreekt en is heel benieuwd hoe dat er dan in zijn tuin uit zou zien. Maar weet eigenlijk niet zeker of daar budget aan wil uitgeven. (alles wat de lucht in gaat kost geld) . Een ander ontwerp van mij met klinkers in banen over de breedte vindt hij ook erg mooi. En tegelijkertijd spreken ronde vormen hem ook erg aan. Keuzes maken is lastig. Gelukkig bieden mijn 3D schetsen direct inzicht in het eindresultaat. ‘What you see is what you get’. Nu alleen nog even kiezen…
AFMETING: 6×17 m
WENSEN:
Ochtendzon achterin: zitje koffie
Avondzon bij links bij woning: grote lounge
Picknick tafel bij woning
Trampoline en voetbalveld
Schuur met pergola achter blijft
Hergebruik huidige grijze klinker
Aan de bewoners de keuze. De organische lijnen trekken de zichtlijn mooi naar achteren. De rechte lijnen heb ik verzacht door in het ene ontwerp cobble stones te combineren met klinkers in de breedte, waardoor een ruimtelijk gevoel ontstaat. In de andere schets heb ik gewerkt met een rechthoekige tegel waarbij je heel leuk speelsheid creëert door deze verspringend te leggen.
– De ronde vorm zorgt voor een natuurlijk, golvende zichtlijn naar achter. En door de planken van de houten vlonder in verschillende richtingen te leggen ontstaat een gaaf grafisch effect.
– De pergola deelt te tuin op en geeft een apart ‘tuinkamer’ effect zonder dat er een dak aanwezig is. Maar is weer kostbaarder.
– Hout is een prachtig materiaal met een natuurlijke, stoere uitstraling, het is alleen kostbaarder dan grind.
– De schets met de klinkers en het grind is heel speels en de goedkoopste optie.

VOORBEELD 3 – ZES KEER DEZELFDE TUIN –
STAP 3: KIEZEN VORMGEVING ELEMENTEN
Tijdens het bespreken van de schetsontwerpen maken we een keuze betreft de indeling en sfeer & stijl. Nadat deze bepaald zijn, is de volgende stap; Het kiezen van de vormgeving van de elementen. In mijn 3D tuinontwerpen kun je heel goed zien wat verschillende materialen doen in de bedoelde sfeer. Ook laat ik altijd verschillende voorbeelden van wat kleur kan doen zien.
Voor het kiezen van bestrating heb ik een aparte pagina aangemaakt, zie tips kiezen tuinbestrating.
ERFAFSCHEIDING
Haag
Muur
Schutting hout, composiet, beton
Natuurlijke materialen als riet, wilg, bamboe
Begroeid hekwerk
Contact met buren behouden
BESTRATING
Natuursteen
Hout
Betontegels (evt. met toplaag)
Combinatie keramisch en beton
Keramische tegels
Gebakken klinkers & stenen
Kasseien/cobble/ abbey stones
Grind & split
VERHOOGDE BORDERS
Betonblokken gestuct
Betonblokken sierstrips
Flagstones/natuursteen
Hardhout
Opsluitbanden
Klinkers
OVERKAPPING / SCHUUR
Standaard
Op maat gemaakt
PERGOLA
Dikke balken
Dunne balken
Houten stammen
Steigerpijpen
VOORBEELD 1 – VIER KEER BESTRATING –
Om weer terug te komen bij het eerste voorbeeld uit de indeling. De bewoners hebben gekozen voor de indeling met organische vormen. De volgende stap is het kiezen van de verharding/bestrating, kleur van de schutting en vormgeving van de schuur. Onderstaand een voorbeeld van de verschillende bestrating. Grote wens is om voor en achter in de tuin houten vlonders te plaatsen. Maar wat dan als pad? We gaan nu kiezen uit grind, kasseien of klinkers.

VOORBEELD 2 – DRIE KEER BESTRATING –
Deze tuin bevat veel verharding en weinig beplanting en kan bij verkeerde keuzes op een parkeerplaats gaan lijken.
Daarom hebben we er voor gekozen om in het midden over de breedte vd tuin een houten vlonder te plaatsen. Hout is een prachtige manier om te verzachten. Nu gaat het nog om het kiezen van een bestrating daarvoor en erachter. Ik heb drie opties gemaakt; vierkante tegels, rechthoekige tegels en grind.

VOORBEELD 3 – DRIE KEER OVERKAPPING STYLING –
STAP 4: DEFINITIEF ONTWERP & VERLICHTING
We zijn aangekomen in de definitieve fase. In de voorgaande stappen hebben we de indeling en de vormgeving van alle elementen gekozen. Ik heb verschillende kleuren en styling laten zien.
Voorbeeld
Stel, we weten dat we een vierkante grijze tegel met de afmeting 60×60 cm en een klinker willen hebben. Nu kunnen jullie gericht kiezen . Met het boodschappenlijstje in de hand gaan jullie naar een tegelleverancier om de uiteindelijke keuze te maken.
Ik laat deze keuze altijd aan de bewoners over omdat er dan nog ontzettend veel tegels zijn van €20,- tot €100,- m2. Denk aan; natuursteen, beton, keramiek met diverse patronen; vegen, wolkjes, spikkels, glad, etc, etc. Het is dan jullie persoonlijke voorkeur.
Ik heb nu als voorbeeld een vierkante, grijze tegel genomen, maar dit geldt natuurlijk ook voor schuttingen, schuren, poortdeuren, armaturen verlichting, verhoogde borders, etc.
Verlichtingplan
Die komt nu in het definitieve ontwerp aan de orde. Ik geef aan waar het mooi is om verlichting toe te passen en welke vorm, denk aan grondspots, staande lampen, hanglampen, etc. Maar ik laat de keuze van de armaturen bij jullie, het is voor mij niet doen. Er zijn zoveeeeeel armaturen verkrijgbaar in alle prijscategorieën.
STAP 5: BEPLANTINGSADVIES / PLAN
Huh? Beplantingsadvies en beplantingsplan, wat is het verschil?
Ik ga het uitleggen. Ik sluit standaard een lijst in met mooie planten geschikt voor de schaduw en zon. Voor hagen en bomen sluit ik ook aantal opties in die geschikt zijn qua hoogte en bodemgestel. Jullie mogen dan zelf de beplanting kiezen.
BEPLANTINGSPLAN
Dit is echt een plan waarbij ik de planten kies en deze op de exacte plaats inteken. (uiteraard allemaal rekening houdend met bloeiseizoenen, hoogte en bodemgestel. Ik tel al de planten en maak een bestellijst.
De reden dat een plan niet is ingesloten, is omdat ik van te voren niet kan inschatten hoeveel werk het is. Een plan maken is veel werk en daarom factureer ik dat apart.