Ligging: noord-west
Afmeting: 60 m²

Wensen

  • Oplossing vinden voor de lelijke hoge gevel van het buurhuis
  • Plaats voor eettafel, zitje twee lounge stoelen, afvalbakken en een trampoline
  • Sfeervolle tuin met veel beplanting
  • Grote schuur over de gehele breedte

De uitdaging in dit ontwerp was om alle wensen te intrigeren in 60 m². Ten eerste vind ik het heel belangrijk om vanuit het huis op direct op groen te kijken, zodat gelijk het fijne tuingevoel wordt opgeroepen. Daarom heb ik gekozen om te beginnen met een strook van beplanting over de gehele breedte van de tuin. De andere prioriteit was de lelijke gevel aan het zicht te onttrekken. De oplossing was het plaatsen van drie wintergroene steeneiken in lei-vorm die ’s zomers en ’s winters een mooie groene muur vormen.

Voor het keukenraam is het zitje geplaatst en in het midden de grote eettafel en de trampoline. De grote schuur over de gehele breedte zorgt achterin de tuin voor een rustig geheel. De bakken staan daar uit het zicht achter een haagje van hedera.

Maar het belangrijkste was, naast alle wensen een plekje te geven, natuurlijk het creëren van een sfeervolle tuin. En dat doe je natuurlijk met beplanting. Naast de ligging op het noordwesten zorgt vooral de hoge gevel van de buren dat de helft van de tuin diepe schaduw heeft. Maar gelukkig zijn het juist schaduwplanten die prachtige en interessante bladvormen hebben. Want kleur komt niet alleen van bloemen, maar ook van bladeren. Persoonlijk vind juist door planten te kiezen die met elkaar contrasteren qua vorm en textuur het WOW effect wordt gecreëerd.

Denk bijvoorbeeld contrasten van matte en glanzende bladeren of blad met diepe, duidelijke nerven tegenover glad blad, rond blad naast zwaardvormig blad. En qua kleur licht en donker blad naast elkaar. Door deze contrasten ontstaat het wow-effect. Een andere tip is op een donkere plaats planten met licht blad te plaatsen.

In deze tuin heb ik gekozen voor o.a. mansoor, een wintergroene bodembedekker met mooie niervormige bladeren, Brunnera macrophylla ‘Mr. Morse‘ met fraaie hartvormige grijsgroene bladeren met witte vlekken tegenover siergrassen die schaduw verdragen als Carex en Hakonechloa, een bijzonder sierlijk Japans siergras met bamboeachtig loof wat mooi overhangt. En op de diepe schaduwplekken staat mannetjesvaren met prachtige veer-achtige blad en Astilbe met witte pluimen.

En natuurlijk is het in een kleine tuin belangrijk om optimaal gebruik te maken van de ruime door de hoogte in te gaan. Tegen de schutting op de diepe schaduw staat hedera en aan de andere zijde vormen Toscaanse jasmijn en klimhortensia een groene muur.

Geef je tuin een dak!
Ga de hoogte in en geef je tuin letterlijk een dak door het plaatsen van een boom. Zelfs voor de kleinste tuin zijn er geschikte bomen, denk aan een krentenboompje of fluweelboom.